кафедра готельно-ресторанної та курортної справи

 
Загальна інформація
Новини кафедри
Склад кафедри
Спеціальності
Студентство і наука
Інформація для студентів
Дисципліни
Професійне стажування
Науково-дослідна робота
Фотогалерея

Професійне стажування

          

У забезпеченні якісної освітньої діяльності у вузах усе більшого значення набуває практична підготовка студентів. Випускник університету, який має практичний досвід роботи, -  більш адаптований до майбутньої трудової діяльності, він може краще оцінити професійну ситуацію та вирішити певні професійні питання. На факультеті харчових технологій готельно - ресторанного і туристичного бізнесу це добре розуміють, тому організація виробничої практики та професійного стажування для студентів – є одним з пріоритетних напрямків роботи як деканату, так і кафедри технології і організації ресторанного господарства.

Для студентів факультету харчових технологій готельно-ресторанного і туристичного бізнесу створені усі необхідні умови для проходження виробничої практики та професійного стажування. З усіма партнерами укладені двосторонні угоди, що забезпечують дотримання зобов’язань як зі сторони університету, так і зі сторони бази практики. Крім цінного досвіду, нових знайомств та вражень, усі студенти по закінченню проходження виробничої практики (професійного стажування) отримують сертифікати та записи до трудової книжки.

          

«Щоб дійти до мети, потрібно перш за все – йти!»
О. Бальзак

Вибір професії – надзвичайно відповідальна місія кожної людини. Яку обрати спеціальність, щоб досягти своєї мети? Які можливості надає той чи інший ВНЗ? Які перспективи після закінчення навчального закладу? Ці питання, мабуть, є найбільш актуальними для сучасних абітурієнтів!

Для тих, чиї мрії пов’язані з готельним бізнесом, цікавою буде зустріч зі студентами спеціальності «Готельно-ресторанна справа» ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» Шейко Артемом і Плахтюк Вікторією! Для здійснення своїх планів у майбутньому вони впевнено йдуть у сьогоденні: не тільки відмінно навчаються, але й успішно вдосконалюють отриманні навички під час виробничих практик та стажувань у провідних закладах готельно-ресторанного господарства Туреччини, США та Німеччини.

Плахтюк Вікторія: З першого курсу ми беремо участь у програмах стажування за кордоном. У 2015 році Артем почав подорожувати і досліджувати на практиці свою професію в Туреччині у п‘ятизірковому готелі Gloria Verde Resort, розташованому в місті Белек. Після прибуття восени на навчання, він був впевнений, що повернеться туди наступного літа. Ось так, у 2016-му році, вже разом, ми прибули в Белек. Пропрацювавши півроку аніматорами, зрозуміли, що маємо розвиватися далі. Так і з‘явилася ідея взяти участь у програмі Work&Travel USA. Після довгого процесу підготовки документів і отримання візи в травні 2017 року, ми опинилися в місті Вірджинія-Біч, що в штаті Вірджинія. Цього разу працювали офіціантами у великому ресторані Dave&Buster’s з повним спектром розважальних послуг, який користується великим попитом серед американців. Оскільки англійську мову обожнюємо, то влитися в колектив і, взагалі, у суспільство, було дуже легко. За час стажування здобули професійні навички та засвоїли алгоритм обслуговування гостей у ресторані.

У списку наших мрій та цілей після США була Німеччина, тому вже в останні тижні роботи у Вірджинії, почали цікавитися можливими німецькими стажуваннями в сфері готельно-ресторанного бізнесу. Після повернення на навчання відразу ж записалися в Центр німецької мови та культури, який працює в нашому університеті.

І взимку 2018 роки ми вперше ступили на німецьку землю. Працювали в чотиризірковому готелі Vital Hotel Meiser, розташованому в комуні Фіхтенау. Під час проходження практики мали можливість стажуватися в різних департаментах підприємства та набувати професійних навичок у готельно-ресторанній індустрії. П‘ять місяців пройшли дуже швидко, і, вирішивши, що цього замало для того, щоб достатньо засвоїти принципи роботи готельного комплексу і підвищити свою кваліфікацію, та в повному обсязі вивчити німецьку мову, через півроку ми повернулися в готель Vital Meiser. Останнє наше стажування закінчилося влітку минулого року і дало можливість відчувати себе впевнено в сфері гостинності.

Під час проходження стажування ми мали можливість і подорожувати по різних містах країн, в яких побували та побачити інший світ: неймовірні пейзажі Туреччини, Таймс Сквер у Нью-Йорку та Бранденбурзькі Ворота в Берліні.

На даний час, продовжуємо навчання в Полтавському університеті економіки і торгівлі для здобуття ступеню Магістра в сфері готельно-ресторанного бізнесу, та сподіваємося побачити ще не одну країну.

Давньоримський філософ Луцій Анней Сенека писав «Якщо людина не знає до якої мети вона рухається, – для неї жодний вітер не буде попутним». У наших студентів є мета! Тож попутного їм вітру!!!

          

З 3 квітня по 15 жовтня 2014 року студенти факультету Харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного бізнесу, спеціальності «Готельна і ресторанна справа»проходили стажування у готелях Туреччини, мережі «Papillon Hotels Resorts & Spa», що складається з 3 готелів: Papillon Zeugma, Papillon Ayscha та Papillon Belvil. 


Емблема мережі готелів Papillon

Студенти працювали у таких підрозділах: animation (анімація), guest relation (відділ співпраці з відвідувачами), service & bar (обслуговування у ресторанах, барах), reception.


Студенти ПУЕТ серед працівників відділу animation


Студентки Чаднова В. та Шаповаленко Я. брали участь в мюзиклі «Алааддін» в готелі Papillon Zeugma (animation)


Студентки ПУЕТ Шаповаленко Я. та Запорожець О. під час гри біля басейну (animation)


Студентка ПУЕТ Чаднова В. на ретро-вечірці (animation)


Пінна вечірка, організована стажерами-аніматорами


Студенти ПУЕТ серед працівників відділу service & bar


Студенти ПУЕТ серед працівників Відділу Guest relation

Під час міжнародного стажування студенти мали змогу отримати практичний досвід роботи за своєю спеціальністю, покращити знання іноземної мови, ознайомитися з культурою та традиціями Туреччини.

Для студентів були створені умови, для занять спортом і покращення свого фізичного стану у тренажерному залі.


Студенти у тренажерному залі у вільний час

Керівники готелів були приємно здивовані професійністю, працьовитістю та відповідальністю наших студентів. Тому керівники відділів організовували мотиваційні дні для українських стажерів: яхтинг, сплав на байдарках та подорож на гоночних машинах типу «buggy».


Студенти ПУЕТ на відпочинку, організованому керівниками готелів

Зі стажування студенти повернулися з новими знаннями, вміннями і враженнями.


Студенти ПУЕТ в аеропорту м. Анталія, Турція

          

Мережа ресторанів "Апельсин", м. Ялта

У період з 10 квітня по 30 вересня студенти факультету харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу стажувалися в закладах ресторанного господарства  мережі «Апельсин» в м. Ялта АР Крим.

Під час проходження практики та стажування студенти працювали офіціантами, отримували досвід роботи, вивчали стандарти обслуговування, відпрацьовували професійну поведінку.


Бахмат Вікторія під час роботи на посаді офіціанта


Студентки ПУЕТ в складі колективу Fasion Caféé «Апельсин»

Студенти ПУЕТ набули практичних навичок роботи  при обслуговуванні конференцій та фестивалів


Колектив мережі «Апельсин» під час обслуговування Yalta Rally Fest

          

Проходження літнього професійного стужування в Туреччині

З 23 квітня по 1 вересня студенти гр. ГРС-42 напряму підготовки «Готельно-ресторанна справа»  Омаржанова Асіят, Швиданенко Дмитро, Белінська Кіра проходили професійне стажування  в готелі «Papillon Ayscha» ( Туреччина).


Під час проходження стажування студенти  оволоділи сучасними технологіями організації готельного та ресторанного обслуговування, методами, формами управління підприємством готельно-ресторанного господарства та його окремими підрозділами.


Швиданенко Дмитро (другий зліва) та Белінська Кіра (перша справа) під час роботи в анімації


Омаржанова Асіят (по центру) під час роботи в дитячій анімації

Студенти отримали досвід практичної роботи у галузі, підвищили рівень своїх професійних навичок  та вдосконалили знання  іноземних мов.

          

Проходження професійного стажування у Польщі

У січні 2013 року студентам напряму підготовки «Готельно-ресторанна справа» Полтавського університету економіки і торгівлі вдруге буланадана можливістьстажуватися на підприємстві Вілла Сандра (м.Болеславов, Польща).


Студенти ПУЕТ на робочомумісці. Зліва направо: Швиданенко Дмитро, Суглобов Богдан, Скрипкіна Юлія, Кутєпова Юлія, Дамаскіна Інна

За час проходження професійного стажування студенти теоретично та практично ознайомилися із роботою даного готельно-ресторанного комплексу та окремими його підрозділами, навчилися азам польської мови та покращили навички спілкування англійською.


Ознайомлення з меню ресторану студентками Кутєповою Юлією та Дамаскіною Інною


Швиданенко Дмитро та Скрипкіна Юлія під час підготовки до обслуговування сніданку

Крім того, ректором Вищої школи було організоване ділове відрядження пізнавального характеру до інших країн Європи (Швейцарії та Італії), в ході якого студенти мали змогу ознайомитися з культурою інших країн.


Студенти ПУЕТ з ректором Вищої школи готелярства під час екскурсії